29 Oracle apps interview questions and answer



Last updated on August 27th, 2016 at 10:25 am

Here we are presenting the most common Oracle apps interview questions and answer .

Question 1) What is .pls files which you see with apps ?

Ans: pls file stands for plsql files. In apps patch these files contain code to create package spec or package body or both.

Question 2) What are .ldt & .lct files which you see in apps patch or with FNDLOAD ?

Ans: .ldt & .lct stands for Loader datafile & Loader configuration files, used frequently in migrating customization, profile options, configuration data, etc.. across Instances.

Question 3) What are .odf file in apps patch ?

Ans: odf stands for Object Description Files used to create tables & other database objects.

Question 4) What to find Form Server log files in forms ?

Ans:

For 11i Form Server Start up log file default location is $OAD_TOP/admin/log/$CONTEXT_NAME/f60svrm.txt
Forms Run Time Diagnostics default location is $ORACLE_HOME/forms60/log/$CONTEXT_NAME

For R12 Form Server Start up log file default location is $INST_TOP/admin/log/$CONTEXT_NAME/  and trace file variable can be found using

env|grep -i trace|grep -i forms
Question 5) How to convert pll to pld file or pld file to pll ?

Ans:

For 11i

Pll->Pld f60gen module=MSCOSCW3.pll module_type=library userid=apps/ module_access=file output_file=MSCOSCW1.pld script=yes

Pld -> pll f60gen module=MSCOSCW3.pld userid=apps/ module_type=library module_access=file output_file=MSCOSCW1.pll parse=y batch=yes compile_all=special

For R12

Pll->Pld frmcmp module=MSCOSCW3.pll module_type=library userid=apps/ module_access=file output_file=MSCOSCW1.pld script=yes

Pld -> pll frmcmp module=MSCOSCW3.pld userid=apps/ module_type=library module_access=file output_file=MSCOSCW1.pll parse=y batch=yes compile_all=special

Question 5) Is APPS_MRC Schema exists for MRC in 11.5.10 and higher ?

Ans: No , apps_mrc schema is dropped with 11.5.10 Upgrade & 11.5.10 new Install. This is replaced by more Integrated Architecture.

Question 6) If APPS_MRC schema is not used in 11.5.10 and higher then How MRC is working ?

Ans: For products like Payable, Recievables which uses MRC and if MRC is enabled then each transaction table in base schema related to currency now has an assoicated MRC Subtables.

Question 7) When you apply C driver patch does it require database to be Up & Why ?

Ans: Yes , database & db listener should be Up when you apply any driver patch in apps. even if driver is not updating any database object connection is required to validate apps & other schema and to upload patch history information in database tables.

Question 8) Can C driver in apps patch create Invalid Object in database ?

Ans: No , C driver only copies files in File System. Database Object might be invalidated during D driver when these objects are created/dropped/modified.

Question 9) Why does a worker fails in Oracle Apps Patch and few scenarios in which it failed for you ?

Ans: This question sounds stupid but this is asked quite often in Apps DBA Interview. Apps Patch worker can fail in case it doesn’t find expected data, object, files or any thing which driver is trying to update/edit/modify. Possible symptoms may be underlying tables/objects are invalid, a prereq patch is missing , login information is incorrect, inconsistency in seeded data,locking scenario
Question 10) What is dev60cgi & f60cgi in R11i ?

Ans: cgi stands for Common Gateway Interface and these are Script Alias in Oracle Apps used to access forms server . Usually Form Server access directly via http://hostname:port/dev60cgi/f60cgi

Question 11) What is difference between mod_osso & mod_ose in Oracle HTTP Server ?

Ans: mod_osso is Oracle Single Sign-On Module where as mod_ose is module for Oracle Servlet Engine.
mod_osso is module in Oracle’s HTTP Server serves as Conduit between Oracle Apache Server & Singl Sign-On Server where as mod_ose is also another module in Oracle’s HTTP Server serves as conduit between Oracle Apache & Oracle Servlet Engine.

Question 12) Is Guest User a database user or application User?
Ans: Guest User is an application User

Question 13) What is difference between COMPILE_ALL=SPECIAL and COMPILE=ALL while compiling Forms ?

Ans: Both the options will compile all the PL/SQL in the resultant .FMX, .PLX, or .MMX file but COMPILE_ALL=YES also changes the cached version in the source .FMB, .PLL, or .MMB file. This confuses version control and build tools (CVS, Subversion, make, scons); they believe you’ve made significant changes to the source. COMPILE_ALL=SPECIAL does not do this.
Question 14) What is vmstat command in Unix ?

Ans:
vmstat (virtualmemory statistics) is a computer system monitoring tool that collects and displays summary information about OS memory, processes, interrupts, paging and block I/O. Users of vmstat can specify a
sampling interval which permits observing system activity in near-real time.
Question 15) What is GSM in Oracle application E-Business Suite ?

Ans: GSM stands for Generic Service Management Framework. Oracle E-Business Suite consist of various components like Forms, Reports, Web Server, Workflow, Concurrent Manager ..
Earlier each service used to start at their own but managing these services (given that) they can be on various machines distributed across network. So Generic Service Management is extension of Concurrent Processing which manages all your services , provide fault tolerance (If some service is down ICM through FNDSM & other processes will try to start it even on remote server) With GSM all services are centrally managed via this Framework.

Question 16) What is FNDSM ?

Ans: FNDSM is executable & core component in GSM ( Generic Service Management Framework discussed above). You start FNDSM services via APPS listener on all Nodes in Application Tier in E-Business Suite.

Question 17) What is responsibility?

Ans: It is collection of menus, request security groups and data groups

Menus: collection of forms is nothing but menus

Request security groups: collection of programs.

Data groups: is a group of modules to be made accessible by the user through Responsibility

Question 18) How to write to a file through concurrent program.

Ans: By using FND_FILE package and it can be used only for log and output files.

FND_FILE.PUT This is used to write text to a file with out a new line character
Procedure FND_FILE.PUT (which IN Number, Buff IN varchar2);- can be FND_FILE.LOG or FND_FILE.OUTPUT.
FND_FILE.PUT_LINE This procedure as used to write a line of text to a file followed by a new line character.

Procedure FND_FILE.PUT_LINE (which IN number, buff IN varchar2);

EX:- FND_FILE.PUT_LINE( FND_FILE.LOG, find_message_get);

FND_FILE.NEW_LINE This procedure is used to write line terminators to a file
procedure FND_FILE.NEW_LINE (which IN number LINES IN NATURAL:=1);Ex:- to write two newline characters to a log fileFnd_file.new_line (fnd_file.log,2);
FND_FILE.PUT_NAMES this procedure as used to set the temporary log file and output filenames and the temporary directory to the user specified values.

– This should be called before calling my other FND_FILE procedure and only once per a session.

Question 19) What is a Data Group?

Ans:

-A data group is a group of oracle applications and the Oracle ID‟s of each application

– Oracle ID grants access privileges to tables in an Oracle Database

– Data group determines which Oracle Data base accounts a responsibilities forms, concurrent programs and reports connect to.

Question 20) What are different execution methods of executables

Ans:

FlexRpt The execution file is wrnitten using the FlexReport API.

FlexSql The execution file is written using the FlexSql API.

Host The execution file is a host script.

Oracle Reports The execution file is an Oracle Reports file.

PL/SQL Stored Procedure The execution file is a stored procedure.

SQL Loader The execution file is a SQL script.

SQL Plus The execution file is a SQL Plus script.
SQL Report The execution file is a SQL Report script

Spawned The execution file is a C or Pro C program.

Immediate The execution file is a program written to run as a subroutine of the concurrent manager. We recommend against defining new immediate concurrent programs, and suggest you use either a PL/SQL Stored Procedure or a Spawned C Program instead.

 

Question 21) What are security Attributes?

Ans: Security Attributes are used by Oracle self service web Applications to allow rows of data to be visible to specified users responsibilities based on the specific data contained in the row.

Question 22) What is a Profile Option?

Ans: profile options are the set of changeable options that affects how the application looks and behaves.

– By setting profile options, the applications can be made to react in different ways for different users depending on the specific user attributes.

Question 23)   What is meant by Request group?

Ans It is nothing but collection of concurrent programs.

Question 24) How to submit concurrent program through pl/sql

Ans

fnd_request.submit_request(parameters) by using this we can submit the concurrent program thru pl/sql.

FND_GLOBAL.APPS_INITIALIZE (user_id,resp_id, resp_appl_id)

Question 25) What is template?

Ans

  1. a) The TEMPLATE form is the required starting point for all development of new Forms.
  2. b) The TEMPLATE form includes platform–independent attachments of several Libraries.
APPSCORE It contains package and procedures that are required of all forms to support the MENUS ,TOOLBARS
APPSDAYPK It contains packages that control the oracle applications CALENDER FEATURES.
FNDSQF it contains packages and procedures for MESSAGE DICTONARY, FLEX FIELDS, PROFILES AND CONCURRENT PROCESSING.
CUSTOM it allows extension of oracle applications forms with out modification of oracle application code, you can use the custom library for customization such

Question 26) What is who column and how you set the values?

Ans:

Who column are those which keep the history of record and these are :
CREATED_BY, CREATION_DATE, LAST_UPDATED_BY, LAST_UPDATED_DATE, LAST_UPDATE_LOGIN and in Forms we have to use API ie. FND_STANDARD.SET_WHO in pre_insert and pre_update trigger to set it as default update for all the tables where the data is being inserted in table thru form.

 

Question 27) What are Flexfields?
Ans.
A Flexfield is a customizable field that opens in a window from a regular Oracle Applications window. Defining flexfields enables you to tailor Oracle Applications to your own business needs. By using flexfields, we get following
(a) Structure certain identifiers required by oracle applications according to your own business environment.
(b) Collect and display additional information for your business as needed.

Question 28) What are different type of flexfields?

Ans:

Key Flexfields You use key flexfields to define your own structure for many of the identifiers required by Oracle Applications. Profile – „Flexfields:Open Key Window‟ (FND_ID_FLEXS)
Descriptive Flexfield You use descriptive flexfields to gather additional information about your business entities beyong the information required by Oracle Applications. Profile – Flexfields: Open Descr Window‟ (FND_DESCRIPTIVE_FLEXS)

Question 29) How to checks the concurrent request states from the backend?

Ans:

A PL/SQL procedure can check the status of a concurrent request by calling.

 

FND_CONCURRENT.GET_REQUEST_STATUS  This function returns both user friendly (translatable) phase and status values as well as developer phase and status vales that can drive program logic

 

 

Syntax Function FND_CONCURRENT.GET_REQUEST_STATUS

 

( request_id in out number,

 

application in varchar2 default null,

 

program in varchar2 default null,

 

phase out varchar2,

 

status out varchar,

 

dev_phase out varchar2,

 

dev_status out varchar2,

 

message out varchar2) return BOOLEAN;

 

–          when application and program are specified, the request_id of the last request for the specified program should be returned to request_id.

FND_REQUEST.WAIT_FOR_REQUEST -This function waits for request completion, then returns the request phase/status and completion message to the caller.

 

–          Goes to sleep between checks for request completion

 

 

Syntax FND_CONCURRENT.WAIT_FOR_REQUEST

 

( request_id in number default null,

 

interval in number default 60,

 

max_wait in numbe default 0,

 

phase out varchar2,

 

status out varchar2,

 

dev_phase out varchar2,

 

dev_status out varchar2,

 

message out varchar2) return BOOLEN;

 

 

FND_CONCURRENT.SET_COMPLETION_STATUS -this function should be called from a concurrent program to set its completion states.

 

–          This function returns TRUE on success, other wise FALSE.

 

Syntax  function FND_CONCURRENT.SET_COMPLETION_STATUS

 

( status in varchar2,          message in varchar2) return BOOLEAN;

 

Hope you like this compilation of Oracle apps interview questions and answer. Please look for the below link for more stuff

Oracle apps interview Part 2

 


Leave a Reply